Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl

J.v.d. Heijdenstraat-Larenseweg. Kantoor De Alliantie en 95 appartementen
Studioninedots


De herontwikkeling van het Hilversumse Lucentterrein is in volle gang. Het eerste gebouw dat nieuw leven is ingeblazen, is dat voor De Alliantie. Naar ontwerp van Studioninedots is het jarenzeventig-kantoor getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van de woningcorporatie die daar haar vestigingen samenbracht.

Al meer dan honderd jaar wordt op het Lucentterrein gewerkt. Begin vorige eeuw stond er de verffabriek Ripolin, vanaf de jaren ’20 de Nederlandse Seintoestellenfabriek en in de jaren ’80 werd het hele terrein verworven voor Philips, later Alcatel-Lucent.
Van de vijf kantoorgebouwen blijven er twee behouden. Deze twee bleken in goede staat en kunnen na renovatie een tweede leven moeiteloos aan.

Het gebouw voor De Alliantie is 22 meter diep en daardoor binnen erg donker. Om meer daglicht op de verdiepingen te realiseren is een atrium gecreëerd door een groot aantal vloeren uit de robuuste betonconstructie weg te halen. De spectaculaire vide verbindt alle verdiepingen.

Alle collectieve functies hebben een plek aan dat atrium gekregen; de ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s op de verdiepingen.
De nieuwe wanden van het atrium zijn stalen puien en geperforeerde houten panelen. Behalve voor hun akoestische kwaliteit zijn de wanden ook gebruikt voor het opnemen van pantry’s, bibliotheek, kastruimte en display-plekken.

De levendigheid in het atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende stalen trappen, overhangende balkons, passages en doorzichten. En vooral doordat de vide binnen het beton-grid per verdieping verspringt. Dit is aan de buitenzijde ook goed te zien: grote glasvlakken binnen de kaders van de betonnen draagconstructie sparen een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel. Die raampartij maakt het interieur van het atrium van buiten zichtbaar.

Direct naast het kantoor van De Alliantie transformeert Studioninedots ook het tweede gebouw op het Lucentterrein dat behouden kon blijven, die langs de Larenseweg, het dichtst bij de rotonde. Hierin zijn 95 starterswoningen gerealiseerd. De meest zichtbare verandering aan de buitenzijde is de toevoeging van 95 spiegelende balkons.
Beide projecten laten zien hoe een achterhaald kantorencomplex op verschillende wijzen getransformeerd kan worden met een nieuwe functie én een nieuwe identiteit als resultaat.


Foto: Peter Cuypers