Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl

Jac. Pennweg 25. Villa
Bureau MT


Deze woning staat in de wijk Trompenberg. Een oudere wijk met vrijstaande woningen, omringd door veel groen. Op deze plek stond een kleine, oude woning. Na de sloop van deze woning is binnen de bouwenveloppe van de oude woning een nieuwe woning ontworpen met een compleet ander karakter maar wel met respect voor de ruimtelijke kwaliteiten van het beschermde stadsgezicht: een vrijstaande woning in het groen.

Binnen is buiten
Die relatie tussen woning en het omringende groen is één van de uitgangspunten geweest bij het ontwerp van de woning omdat de bewoners zelf ook veel belang hechten aan de relatie tussen woning en tuin. De belijning in de gevel omvat daarom niet alleen de woning zelf, maar strekt zich zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde uit, de voor- en achtertuin in. Hierdoor gaat de tuin onderdeel uitmaken van de woning en vice versa. Ook in het tuinontwerp is voortgeborduurd op deze belijning. Ruimtelijk wordt de relatie tussen binnen- en buitenruimte gelegd door grote vensters, het terras dat direct doorloopt in de vloer en gevel van de woning en in de grote schuifpui op de hoek van de woning waardoor deze hoek volledig opengezet kan worden.

Museaal
Een ander uitgangspunt was dat de bewoners graag veel ruimte wilden voor schilderijen. In het ontwerp is niet alleen die ruimte gecreëerd maar is om die reden ook veel aandacht besteed aan de lichtinval. Zo komt bijvoorbeeld in de hal licht binnen via een vide en daklicht waardoor bij binnenkomst meteen een museaal effect gerealiseerd wordt en een mooie plek is gecreëerd om schilderijen tentoon te stellen. In combinatie met de trap die zich om de vide heen beweegt is een boeiend ruimtelijk spel ontstaan.

Duurzaam
In de technische uitwerking is veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en duurzaamheid door hoge isolatiewaarden, drievoudige beglazing, een zonneboiler en pv panelen. De constructie van de woning bestaat uit een staalframesysteem: een bouwsysteem dat grotendeels geprefabriceerd wordt en op de bouw ‘droog’ gemonteerd wordt, waardoor de herbruikbaarheid van de toegepaste materialen groot is.