Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl

Laanstraat-Kruissteeg Vier woningen met garages
Loosbroek Architecten

In opdracht van De Alliantie Ontwikkeling te Hilversum, hebben wij in 2005 de haalbaarheid onderzocht voor de herontwikkeling van de synagoge gelegen op de hoek van de Kruissteeg met de Laanstraat. Medio 2007 heeft dit ontwerp voor een inbreidingsplan van vier stadswoningen met garages & carports, in de historische buurt van Hilversum vorm gekregen.

Anno 2005 voldeed de synagoge niet meer aan de gebruikswensen van de Joodse Gemeente, De Alliantie heeft de locatie aangekocht om hierop een woningbouwplan te ontwikkelen, afgestemd op het bestemmingsplan ‘’Binnenstad 2002’’ geheel in overleg met de gemeente Hilversum, dienst stedenbouw met welstand & monumenten en beide historische kringen zoals deze in de gemeente Hilversum actief zijn.

Voor een zorgvuldige inpassing moest de openbare ruimte worden aangepast om het parkeren op eigen erf mogelijk te maken, waarbij de parkeerplaatsen aan de Kruissteeg in ere werden hersteld en parkeerplein werd heringericht met inpassing van de bestaande bomen & groen.

Na intensief overleg met de Historische Kringen en buurtbewoners is gekozen voor de bouw van vier stadswoningen in aangepaste historiserende bouwstijl. De voortzetting van de straatgevel aan de Laanstraat was de belangrijkste stedenbouwkundige randvoorwaarde waarbij de auto uit het straatbeeld moest verdwijnen met parkeren op eigen erf, en de straatgevel van de Kruissteeg moest aansluiten op de vormgeving van de omliggende historische buurt.

Het project is traditioneel gebouwd met kalkzandsteen muren en betonnen vloeren, omsloten door metselwerk gevels waarin hardhouten kozijnen en afgedekt met een keramisch dak. Door zorgvuldige keuze van deze materialen staat het project als vanzelfsprekend in haar omgeving zonder op te vallen. Met het verwerken van de gekozen materialen is een aantal ambachtelijke details aangehouden, rollagen boven kozijnen en op de overgang naar het gevelmetselwerk, de goten en daklijsten zijn voorzien van een profiellat om de hoogte optisch te verkleinen. Op deze locatie past deze bescheiden houding en zorgvuldige materiaalkeuze geheel uitgevoerd in een semi- klassieke detaillering. De insteek was om duurzame woonkwaliteit toe te voegen op deze speciale locatie.