Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl

Vivaldipark 14. Woning.
Mix Architectuur

Locatie en context
De woning is gelegen tegen de bosrand op één van de laatste kavels in de bosrijke woonenclave ‘’Vivaldipark’’. Deze woonbuurt wordt gekenmerkt door los geplaatste, sculpturale bouwvolumes met kappen in groen omzoomde tuinen. Uitgangspunt was om het ontwerp te laten harmoniëren met de specifieke kenmerken van deze woonenclave.

Een licht en ruimtelijk huis
Na een aantal persoonlijke gesprekken met de opdrachtgevers werd duidelijk dat de ruimtelijke ervaring en de beleving van de omliggende natuur centraal zouden staan in het ontwerp. De houten bordestrap, die de drie woonlagen met elkaar verbindt, vormt de ruimtelijke spil van de woning. Het licht dat via het grote dakvenster binnenstroomt, versterkt de ruimtelijke beleving. Vanuit de open woonruimte is via de trap de entresol bereikbaar die middels een vide direct contact heeft met de onderliggende woonruimte. De dubbelhoge glaspui bij de vide opent de woonruimte richting de bosrand en versterkt de relatie met de groene omgeving.

Een robuuste sculptuur
De woning heeft een heldere hoofdvorm met een symmetrisch zadeldak. Door de kap te abstraheren middels een verholen goot krijgt de woning een robuuste uitstraling. Door vervolgens de toevoegingen (bijgebouwen, veranda, schoorsteen en dakkapel) in eenzelfde vormentaal en baksteen uit te voeren krijgt de woning een sculpturale expressie. De straatgevel is relatief gesloten. Aan de tuinzijde opent de woning zich richting de bosrand. De laagbouw vouwt hier om de hoofdmassa heen en creëert ruimte voor een beschut terras met een overdekte veranda. In de robuuste schoorsteen zit zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een open haard om optimaal te genieten van deze bijzondere woonplek.

Natuurlijke materialen
Met een beperkt aantal materialen met elk hun eigen expressie is er gezocht naar een tijdloze en krachtige compositie. De gevel is uitgevoerd in een bruin genuanceerde baksteen. Om de baksteengevel zo natuurlijk en robuust mogelijk te laten uitkomen, is er gekozen voor het vermetselen met een dunne voeg in een dunbedmortel. De slanke aluminium kozijnen zorgen samen met de houten lamellen in Western Red Cedar voor een mooi contrast met de robuuste sculpturale bouwmassa.