Acht woningen Rita Reyshof 2-14 e.o.

Moost Architect


De opgave.
De CPO Almansweide is een bijzondere opgave omdat er als begin geen programma van eisen aanwezig was, maar een groep mensen die een droom wilde realiseren. Het programma is tijdens de ontdekkingstocht met de toekomstige bewoners ontstaan. Eerst zijn wensen en uitgangspunten omschreven en hebben we met de toekomstige bewoners onderzocht wat de Almansweide aan diversiteit aan de bewoners kan bieden. Zo is de wens ontstaan om op de gekozen lokatie grondgebonden woningen en appartementen te realiseren. Na een intensief ontwerp- en groeps- proces is een verdeling ontstaan van 8 grondgebieden woningen en 15 appartementen. Het resultaat is dat de verscheidenheid aan bewoners groot is. Gezinnen met jonge kinderen, Gezinnen met studerende kinderen, alleenstaande bewoners en ouderen die graag van mensen en tuin genieten.

De opzet.
De opzet van de bebouwing is zo gekozen dat de woningen en appartementen een gezamenlijke binnentuin hebben die wordt gedeeld. Alle wooneenheden hebben de entree aan de binnentuin, vrij van auto’s. Door de lagere grondgebonden woningen aan de zuidkant te realiseren is de binnentuin goed voorzien van zonlicht.
Het parkeren is opgelost door half verdiepte parkeerplaatsen te realiseren ander de appartementen.

Het gebouw.
De grondgebonden woningen zijn zeer divers. De rij bestaat uit 8 woningen met verschillende beukmaten. De bouwmethode van de woningen is identiek, de indeling is afgestemd op de bewoners. Zo zijn er woningen die smal zijn met drie verdiepingen en woningen met grote vides. De architectuur geeft verbondenheid aan de diversiteit van de woningen. Het weerspiegelt het DNA van de Almansweide, samen met een eigen identiteit. Door te wisselen in hoogte, breedte en diepte is een ensemble ontstaan dat een aangenaam beeld genereert.

Duurzaamheid.
De Almansweide is geheel gas-loos gebouwd. Dit is een collectieve beslissing geweest. De woningen zijn als eerste goed afgestemd op de behoefte van de bewoners, vervolgens zijn ze heel goed geïsoleerd en is er weinig energie nodig om de woningen te verwarmen. De warmte die nodig is om in de warmtebehoefte te voorzien, komt uit de grond. Iedere woning is voorzien van een grondbron van 150 meter diep, deze is voldoende voor warmte en warm watervoorziening. De stroom die nodig is om de warmtepomp te laten werken wordt duurzaam opgewekt met PV-panelen op het dak.

'De Toekomst van Hilversum. Op naar 2040!' Nu onder Downloads.
Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl