Beethovenlaan 4: vrijstaande woning

Architectuurstudio SKA

De Hilversumse villawijk Trompenberg is een oude wijk met hoofdzakelijk vrijstaande villa’s in een zeer bosrijke en groene omgeving. Op deze plek stond vroeger een groot landhuis met koetshuis op een dubbel perceel. Een oude laan welke nog steeds zichtbaar is in de huidige tuin was waarschijnlijk de oprijlaan naar het oorspronkelijke koetshuis. In de jaren ‘90 is dit oude landhuis gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe villa die enkele jaren geleden grondig is verbouwd en waarbij besloten is het dubbele perceel te splitsen.

Zowel dicht struikgewas als oude bomen zorgen voor het gesloten en donker karakter van het afgesplitste en braakliggende perceel in de wijk. In samenspraak met Copijn landschapsdeskundigen is deze begroeiing gewaardeerd. De oude monumentale bomen die deel uitmaakten van de historisch laanbeplanting waren leidend in de bouwmogelijkheden, waarbij een monumentale beuk die centraal op de kavel uiteindelijke oriëntatiepunt voor de woning is gebleken.

Voor een gezin met twee kinderen is het programma als omvangrijk te bestempelen. Met name de hobby van de heer des huizes heeft hierin een groot aandeel gekregen in de vorm van een eigen garage- en stallingsruimte.

De wens van de opdrachtgever was een statige, tijdloze en moderne woning die naadloos aan zou sluiten bij de monumentaliteit van de omliggende villa’s. Hiervoor is gezocht naar aansluiting met de Hilversumse architectuur; Grote dakoppervlakten, een markante schoorsteen, en veel baksteen. Hoewel de baksteen helaas geen Hilversums formaat heeft, is er wel gezocht naar een baksteen die qua kleur overeenkomsten vertoont met de kleur van Dudok’s beroemde gele baksteen.

De verschijningsvorm van de villa is een kloek en archetypisch herkenbaar bouwvolume. De zorgvuldig gekozen baksteen speelt hierin de hoofdrol, waar ondergeschikte raampartijen en rollagen als sober onderdeel ondergeschikt gedetailleerd zijn.

In het zorgvuldig vormgegeven interieur zorgt juist de centraal gelegen eet- en woonruimte voor de centrale open plek in de woning. Door een tweetal bovenliggende vides liggen alle bediende functies in een open relatie met dit hart van het huis.

STATIONSGEBIED

Discussieavond 
Dinsdag 12 februari 19.30
DE MORGENSTER, Seinstraat 2
Ga naar - Aanmelden - 





Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl