Dudokpark. MH17 monument

Ontwerpstudio Lamme

15 Hilversummers zijn omgekomen tijdens de MH17 ramp in de Oekraïne op 17 juli 2014. Het hek van de Korporaal van Oudheusden kazerne diende als plek voor bloemen, brieven en knuffels om zo geliefden te herdenken.

In januari 2016 kreeg Ontwerpstudio Lamme de vraag hoe we voortaan deze gebeurtenis konden gaan herdenken. Een sterk beeld dat refereert aan deze tragische gebeurtenis is het landschap met de prachtige zonnebloemen waarin de brokstukken terecht zijn gekomen. Vanuit de adviescommissie voor deze opdracht was er dan ook sterk de wens om dit te verwerken in het ontwerp. Vanuit de nabestaanden was er vooral de behoefte aan een plek midden in het leven waar hun dierbaren niet vergeten zouden worden.

Gekozen is het Dudokpark met als achtergrond het raadhuis om hier een plek in te richten. Hier midden in Hilversum staan vijftien zonnebloemen die refereren aan de vijftien Hilversummers die zijn omgekomen. De zonnebloemen verbeelden de personen in hoeverre de bloem al ontwikkeld is. Ze variëren in hoogte van ongeveer 1m 20 tot 2 meter, een indrukwekkende hoogte. De bloemen staan op een grid dat is afgeleid van het hart van een zonnebloem. Hierdoor kan je de 4 families herkennen maar staat Quinn niet alleen.

De vijftien bloemen met stelen en vijfenzeventig bladeren zijn door de firma Tupker gesmeed uit brons. Dit is een zeer bijzonder proces aangezien brons lastig op deze ambachtelijke wijze te verwerken is. Vanuit tekeningen, een 3D model en een maquette zijn de bloemen ruimtelijk gevormd. Aan het bestaande pad in het Dudokpark is een deel toegevoegd om zo een kader te plaatsen om het monument. Aan de rand van het pad is een granieten bank geplaatst van 3 meter lang. De bank heeft aan de lange zijde een opstaande rand en draagt de namen van de 15 slachtoffers. Rododendrons achter de bank zorgen voor een beschutte zit.

Twee jaar na de ramp, op 17 juli 2016 hebben we de slachtoffers voor de tweede keer herdacht dit keer bij het MH17 Monument in het Dudok park.

De winnaars

Vakprijs: René van Zuuk Architekten bv - Belvedère.

Publieksprijs: Zecc Architecten - Mout


Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl