Raafstraat 2-28. Veertien woningen

Aalberts Ontwikkeling/Frank Loor Architect

Waar vind je nog betaalbare nieuwbouwwoningen in Hilversum? In Hilversum-Oost, op loopafstand van Anna’s Hoeve. Een gebied in beweging. Plein14 is een kleinschalige ontwikkeling van veertien woningen, gelegen aan de Raafstraat achter de voormalige gemeentewerf, gesitueerd aan een pleintje. De glazen pui aan de voorzijde van de woning zorgt voor een bijzonder lichte woning en zicht op ‘t pleintje, dat door de bewoners inmiddels samen is ingericht.

Met deze tekst zijn de veertien koopwoningen van Plein14 eind oktober 2014 in verkoop gegaan. De prijzen varieerden van € 205.000 voor een tussenwoning tot € 215.000 v.o.n. voor een hoekwoning. Drie maanden later waren alle contracten getekend en hadden de toekomstige bewoners kennis gemaakt met elkaar. Inmiddels woont iedereen er alweer bijna een jaar met veel plezier en is het pleintje al veelvuldig gebruikt voor buurtborrels en door spelende kinderen.

Plein14 is een geslaagde herontwikkeling van een paardenwei tot een levendige woongemeenschap. Frank Loor, de architect, is erin geslaagd om een op het eerste gezicht onmogelijke locatie, te transformeren tot een plek waar men zich direct thuis voelde. Door het grote raam in de keuken staan de bewoners in directe verbinding met het pleintje. Dit is precies wat Frank voor ogen had toen hij de woningen ontwierp.

Aangezien het semiopenbaar gebied (het pleintje) is uitgegeven als gezamenlijk terrein ligt de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud bij de bewoners. Dit is een extra impuls voor een goed sociaal contact voor de bewoners onderling. En dat het werkt, is gebleken.

De woningen van Plein14 hebben een woonoppervlakte van ca. 105 m2. In basis hebben deze woningen drie slaapkamers en een vrij in te delen zolder die bereikbaar is met een vaste trap. De tuingerichte woonkamer met ruime schuifpui geeft toegang tot de achtertuin en de separate berging. Op de verdieping maakt de badkamer met tweede toilet het wooncomfort compleet.

Het overgrote deel van de bewoners was, voordat Plein14 hun thuis werd, ook al inwoner van Hilversum. We zijn er trots op dat we voor deze doelgroep een fijne en vooral betaalbare nieuwbouwwoning hebben gerealiseerd.

De winnaars

Vakprijs: René van Zuuk Architekten bv - Belvedère.

Publieksprijs: Zecc Architecten - Mout
Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl