19 woningen Anthony Fokkerweg: Buitenrijk

Van Woerkom De Brouwer Architecten

In het kader van een gemeentelijke selectie, maakten wij, in opdracht van Hegeman Bouwgroep in Almelo het ontwerp voor 19 woningen in Hilversum. Omdat er ruimte was voor slechts 2, tamelijk lange, blokjes, hebben wij ons in de vormgeving vooral gericht op de ritmiek van het blok, de visuele opdeling in kleinere eenheden.

Hiertoe hebben wij een erker over de 3 lagen van de woningen toegepast, waarbij het tussenliggende, terugliggende deel is uitgevoerd in metselwerk in tegelverband en afwisselend een lichte en een donkere kleur. De samenhang in het blok is behouden door toepassing van lange, doorlopende, luifels en een ver uitstekende dakrand. Door toepassing van deze vormkenmerken en gebruik te maken van een licht gele steen hebben wij, op een bescheiden manier, een ode gebracht aan Dudok, zonder daarbij te pogen diens onnavolgbare vormgeving te imiteren.

De woningen zijn uiterst energiezuinig dankzij het drievoudige glas, een dik isolatiepakket, vloerverwarming en zonnecollectoren op het dak. 
De woningen zijn uitgevoerd in een prefab betonnen systeem. Dit systeem biedt veel mogelijkheden binnen strikte maatconventies. 
Daardoor was het mogelijk verschillende begane grondvarianten aan te bieden, evenals een scala van inrichtingsmogelijkheden voor de slaapverdiepingen.

Echter, het systeem kent ook zo zijn beperkingen, met name op constructief gebied. Het heeft heel wat hoofdbrekens gekost de erker op de begane grond gebouwd te krijgen zoals wij dat graag zagen. Dankzij onze vele schetsen en de bereidwillige medewerking van de mensen van Hegeman, ziet de erker er precies uit zoals wij voor ogen hadden.


Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl