85 appartementen Julianalaan, Koningsstraat: De KROon

De Jong Architecten

In 2012 kregen wij de opdracht voor het ontwerp van (zorg)appartementen in het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat te Hilversum. Dit rijks monumentale complex stond toen al 15 jaar leeg. In die 15 jaar zijn er vele plannen gemaakt en ook gesneuveld. De grote uitdaging lag in het opnieuw vertrouwen winnen van de omwonenden en de goedkeurende instanties.

In opdracht van STEBRU bouw en ontwikkeling, hebben wij vanaf 2013 in totaal 85 appartementen ontworpen variërend in oppervlak van 50 tot 160 m2. Alle woningen zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit de parkeergarage. In het voormalige hoofdgebouw van de KRO, de KROon, zijn 26 (zorg)appartementen ontwikkeld. In de voormalig KRO-studio, Amalia, zijn 17 appartementen ontwikkeld.

In het gebouw genaamd Alexia bevinden zich 22 appartementen, en in de villa’s aan de Julianalaan, Ariane, zijn nog eens 20 appartementen ontwikkeld. 

In de architectuur is ernaar gestreefd de verschillende gebouwen aan te laten sluiten op de omgeving.
Het voormalige rijks monumentale KRO-gebouw is als herkenningspunt gerespecteerd, evenals de studio die is herbouwd in eenzelfde architectuur. De voormalige zijvleugel is vervangen door een drie laags woongebouw. De kenmerkende ramen, het KRO-embleem op de gevel, de stenen en kleuren zijn gebleven, evenals het doorzetten van de ronde vormen, daklijsten en de horizontale beeldvorming.

In de herbouwde studio is door middel van gezaagde gevelopeningen daglicht gerealiseerd. De voormalige aanbouwen van deze studio zijn zichtbaar gemaakt middels gestucte gevels en nieuwe aanbouwen. Het gebouw Alexia op de hoek Emmalaan – Koningsstraat bestaat uit vier bouwlagen , drie lagen van steen en een terugliggende aluminium bovenlaag. De hoek wordt gekenmerkt door een verbijzondering in gevelopeningen en metselwerk.

De villa’s Ariane hebben een rijke detaillering aan de voorzijde, moderner aan de parkzijde, wat doet vermoeden dat deze later aan de hoofdvilla zijn aangebouwd.

Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl