Naarderstraat 8: Foodhall Mout

Zecc Architecten

Midden in het centrum van Hilversum heeft Zecc een onbekend pareltje uit 1912 getransformeerd naar een bruisende, iconische stadshuiskamer en bierbrouwerij. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, genieten van eten en drinken en waar evenementen plaatsvinden.
Dit prachtige pand is ruim honderd jaar geleden gebouwd als autogarage en showroom voor de welgestelden uit Hilversum en omstreken. Het was een vooruitstrevend pand en straalde optimisme en weelde uit. Het gebouw is in de loop der jaren steeds van functie veranderd, in verval geraakt en de kwaliteit van de architectuur was onzichtbaar geworden. De Eurobioscoop, als laatste bestemming, was misschien wel het lelijkste gebouw van Hilversum op een van de meest prominente plekken in het centrum en stond op de nominatie om gesloopt te worden.

Met de reconstructie zijn de later aangebrachte toevoegingen verwijderd en is het unieke betonnen schaaldak weer zichtbaar gemaakt. Elementen uit de Art-nouveau-architectuur zijn teruggebracht naar origineel ontwerp. In contrast met de monumentale elementen zijn nieuwe gevels hedendaags vormgegeven met maximale transparantie en straalt het gebouw opnieuw optimisme uit. Het opent en verbindt zich naar de stad met een dubbele representatieve gevel: de historische gevel aan de ene kant en de hedendaagse transparante pleingevel aan de andere kant.

Het gebouw versterkt als ankerpunt het marktplein waar Foodhall Mout fungeert als bruisend ontmoetingspunt en een toevoeging is aan het bestaande aanbod.

Hiermee heeft Hilversum, naast het langgewenste stadsplein, een karakteristieke stadshuiskamer gekregen. Vanaf dag één dat het gebouw zijn nieuwe functie vervult, hebben de Hilversummers en bezoekers uit de wijde omgeving het gebouw in hun hart gesloten.Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl