Nieuws

Het spoor in Hilversum: Tussen Bereikbaarheid en Barrière

De Gooilijn, de hoofdader tussen Amsterdam, Hilversum, Amersfoort en Utrecht is een van de drukste spoorlijnen in ons land. De spoorbomen in Hilversum, maar ook in Naarden en Bussum, zijn nu al tussen de 50 en 90 procent van de tijd dicht. Spoorboekloos rijden vergroot de problemen alleen maar.

 Het spoor, onmisbaar voor de bereikbaarheid, vormt sinds jaar en dag een barrière tussen Oost en West en een probleem voor het woon-, werk-, en leefklimaat. Door de toename van de verkeersstromen zijn nu de grenzen van het aanvaardbare bereikt. De discussies over de 'kleine spoorbomen' in Hilversum en de gelijkvloerse kruisingen in Bussum en Naarden zijn voorbeelden hiervan.

Debatavond: 'Tussen Bereikbaarheid en Barrière'

De Stichting Hilversumse Architectuurprijs organiseerde op donderdag 8 maart 2018 in de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis een debatavond over dit onderwerp: 'Tussen Bereikbaarheid en Barrière'. Het is tijd voor een definitieve oplossing. Aan de orde kwamen de stedenbouwkundige en architectonische kansen en mogelijkheden van de Spoorzone met de blik op de toekomst en voorbeelden hoe het ook kan:

 • Verbinden van Oost en West,
 • Verdiepte ligging van het spoor,
 • Overbouwen van de spoorzone,
 • Voorbeelden in het land,
 • Wat kost het eigenlijk en wat levert het op.

Voor wie

De avond was bedoeld voor alle Hilversummers (en Bussumers) die een definitieve oplossing van het Spoorzone-probleem belangrijk vinden. Tijdens de avond werden mogelijkheden en kansen toegelicht door deskundigen op het gebied van stedenbouw, architectuur en infrastructuur en werden voorbeelden uit Delft, Heerlen en Vught besproken.

Verslag, Enquête en Informatiebrochure

Download deze documenten.

 

Uitreiking Vakprijs en Publieksprijs 2015-2016

Op donderdag 6 april 2017 heeft de feestelijke uitreiking van de Architectuurprijzen over 2015-2016 plaatsgevonden.
De bijeenkomst was in de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis. De ruim 150 aanwezigen waren er getuige van dat de Vakprijs naar Studioninedots ging voor het project Jan v.d. Heijdenstraat-Larenseweg. De Publieksprijs was voor Bureau MT: de villa Jac. Pennweg 25.

Alle genomineerden op de foto

Een foto van alle genomineerden en sfeerbeelden van de avond van de prijsuitreiking.

Toespraak Juryvoorzitter Kees Rijnboutt

Klik hier voor de toespraak van de juryvoorzitter.

Film met de genomineerde projecten 2015-2016

Er is een korte film gemaakt van ca. 8 minuten met alle nominaties. Om de film te bekijken: klik hier.

Programma

De feestelijke prijsuitreiking op donderdag 6 april in de Burgerzaal van het raadhuis begon met een verhaal van architect Marlies Rohmer over haar boek ‘What happened to my buildings’.
Daarna kregen alle genomineerden 5 minuten de gelegenheid hun genomineerde werk toe te lichten. Vervolgens werd door de voorzitter van de Vakjury de winnaar van de Vakprijs bekendgemaakt en werd de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt door Peter Schat, redactiechef van De Gooi en Eemlander.

 

'Hilversum Mediastad' Wat betekent dat voor de inrichting van de stad

Hilversum staat bekend als de Mediastad. Dat profiel zou herkenbaar moeten zijn in de stad en de stedenbouwkundige en architectonische vormgeving. Het profiel zou ook te herkennen moeten zijn op het gebied van Wonen, Werken, Cultuur en ondernemen. Hoe denken betrokkenen daarover?
Tijdens onze Themabijeenkomst over dit onderwerp in april 2016 gaven spraakmakende inleiders hun visie.

Inleidingen werden verzorgd door stedenbouwkundige Ton Schaap, mediadeskundige Rudy Stroink en de gemeentelijke deskundige Anne Visser. Kjeld Vosjan (Centrummanager) en Wim Voogt (plan voor het stationsgebied) kwamen ook aan het woord.
De resultaten van de enquête die wij organiseerden i.s.m. De Gooi en Eemlander werden op deze avond gepresenteerd. De avond werd bezocht door ruim 120 geïnteresseerden.
Het debat met de zaal werd geleid door tv presentator en Hilversummer Kees Driehuis.

Thema's

De volgende thema's kwamen aan bod:

 • Maakt Hilversum zijn naam, waar als Mediastad op stedenbouwkundig terrein?
 • Hoe zit het met wonen en werken in de Mediastad voor werknemers en hun gezinnen?
 • Is Hilversum wel aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers?
 • Welke gevolgen heeft het profiel voor ondernemers, organisaties en opleidingsinstituten?

Concreet kwamen aan de orde:

 • De verbinding Mediapark-Centrum,
 • De aantrekkelijkheid van het centrum en stationsgebied,
 • De bereikbaarheid voor bezoekers en bewoners,
 • De betaalbaarheid als woon, werk en recreatieplek.

Brochure

Er is een brochure samengesteld met achtergrondinformatie over de vragen die aan de orde zijn gekomen. Deze informatiebrochure kunt u downloaden. Ga naar Nieuws/Downloads.

Historische Atlas van Hilversum

Het bestuur heeft samen met uitgeverij SUN - Boom de Historische Atlas van Hilversum laten maken. Deze Atlas helpt ontwerpers van bouwwerken, gemeentebestuurders, ambtenaren en de Hilversumse bevolking nieuwe ontwikkelingen in de gebouwde omgeving te plaatsen in de historische ruimtelijke ontwikkeling.
Daarnaast geeft de Atlas een prachtig overzicht van de groei van Hilversum van esdorp tot mediastad. De Atlas is geschreven door Anton Kos en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vrienden van onze Stichting.
De Atlas is voor € 29,90 verkrijgbaar bij de boekhandel en Museum Hilversum.

Meer nieuws?

Kijk ook op onze Facebook pagina: Hilversumse Architectuurprijs. Op YouTube is een film van 10 minuten te zien over de genomineerde werken en de prijswinnaar van 2015. Zoek op Hilversumse Architectuurprijs. Ook op YouTube een korte film met informatie over de vrienden van onze stichting.

Prijsuitreiking april 2019

Vakprijs en Publieksprijs 2017/2018


Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum
info@hilversumsearchitectuurprijs.nl