Prijzen - Hilversumse architectuurprijs

 

Prijzen

Iedere twee jaar worden er tijdens de uitreiking twee prijzen uitgereikt. De Vakprijs en de Publieksprijs. De Vakprijs wordt gekozen door de jury bestaande uit zes juryleden. Het publiek kan via het dagblad de Gooi en Eemlander haar stem uitbrengen voor een van de tien genomineerde bouwprojecten. 
 

De Vakprijs

De Vakprijs bestaat uit een bronzen plaquette. Aan één kant staat de beeltenis van W.M. Dudok en het Hilversumse Raadhuis. Aan de andere zijde een afbeelding van het winnende project. De vakjury beoordeelt tien genomineerde projecten en komt dan tot een afgewogen keuze.
 

De Publieksprijs

De Publieksprijs bestaat uit een glazen object waarin het winnende project driedimensionaal is weergegeven. Het publiek kan haar stem uitbrengen via het dagblad de Gooi en Eemlander en via deze website. Het bouwproject met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs. 
 

Uitreikingen

De Hilversumse Architectuurprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010 en is in april 2023 voor het laatst uitgereikt. De prijzen gingen naar projecten gebouwd in de periode 2021 en 2022. De volgende uitreiking is in 2025. Dan is ook het 15-jarig bestaan van de Hilversumse Architectuurprijs.  


De winnaars

Winnaars 2023
Tijdens de uitreiking in de Burgerzaal van het Hilversumse Raadhuis koos de Vakjury voor een infrastructureel project. A&A Architecten en PosadMaxwan namen de Vakprijs in ontvangst voor de Alexiatunnel. Met een ruime meerderheid aan stemmen won Buro Stiel de Publieksprijs voor Aula Begraafplaats Bosdrift.

Winnaars 2021
De Vakjury was unaniem over de eerste prijs, het H-Park project aan de Oude Amersfoortseweg van ZZDP Architecten. Volgens de jury zijn bij dit project alle genoemde criteria overtuigend aan bod gekomen. De Publieksprijs ging met een ruime meerderheid aan stemmen naar een woning aan de Bachlaan van Engel Architecten uit Hilversum.

Winnaars 2019
De Vakjury was opgetogen over het ontwerp van René van Zuuk, het project Belvedère aan het Oostereind. De Publieksprijs ging met ruime voorsprong op de nummers twee en drie naar Foodhall Mout aan de Naarderstraat van Zecc architecten. De avond stond daarnaast in het teken van het tienjarig bestaan van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs.

Winnaars 2017
In 2017 werd de Hilversumse Architectuurprijs voor de vijfde keer uitgereikt. Studioninedots ontving de Vakprijs voor het project J.v.d. Heijdenstraat-Larenseweg. Winnaar van de Publieksprijs was Bureau MT voor de villa Jac. Pennweg 25.

Winnaars 2015
Tijdens de uitreiking in 2015  gingen zowel de Vakprijs als de Publieksprijs naar Inbo architecten voor De Melkfabriek. 'Het gebouw is mooi, evenwichtig en zorgvuldig geconserveerd. Het geheel ademt vakmanschap', aldus de Vakjury.

Winnaars 2013
De Vakprijs en de Publieksprijs voor bouwprojecten uit de jaren 2011 en 2012 gingen beiden naar Marijnusse Architectuur uit Utrecht voor het Horecapaviljoen aan de Oude Haven.

Winnaars 2011
De bronzen plaquette voor de Vakprijs ging naar Arcadis (Oosterspoorplein en tunnel); de Publieksprijs werd uitgereikt aan De Architecten Cie voor poptempel De Vorstin.

Winnaars 2010
Bij de eerste uitreiking op 8 april in 2010 in de Burgerzaal van het Hilversumse Raadhuis ging de Vakprijs naar de appartementen Naarderstraat van VHP architecten. De Publieksprijs was voor het Filmtheater van Moost & Arc2 architecten.
 

De Hilversumse Architectuurprijzen zijn voor het eerst uitgereikt in 2010 voor projecten gebouwd in de periode in 2007 en 2008. De Vakprijs ging naar de appartementen Naarderstraat van VHP architecten. De Publieksprijs was voor het Filmtheater van Moost & Arc2 architecten. De prijsuitreiking was op donderdag 8 april 2010 in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum.

 

Projectbeschrijvingen en juryrapport

Alle projectbeschrijvingen en juryrapporten zijn opgenomen in boekjes. Als er van een bepaalde editie nog boekjes zijn, kunt u die via info@hilversumsearchitectuurprijs.nl bestellen.

 

Downloaden van de boekjes

U kunt nu ook de boekjes als PDF

downloaden

Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum

info@hilversumsearchitectuurprijs.nl